Organski insekticidi, fungicidi i gnojiva

    Na ovoj strani ćemo polako, ali sigurno, da vam prenesemo razna znanja iz naroda koja smo čuli da pomažu u lepšem i zdravijem uzgoju biljaka.
    Možda će ova strana sporije da se razvija ali budite strpljivi... :)


1. PRIRODNI HORMON ZA OŽILJAVANJE


    Vrba je drvce do koga svako može da dođe a veoma je korisna kada hoćete da zakorenite neku reznicu tj. bar da joj pružite više šanse. U narodu postoji izreka da se ,,nešto,, prima kao vrba. Stvar je u sledećem: kada bi uzeli grančice vrbe i samo ih stavili u kantu sa vodom, te grančice bi nastavile da listaju, rastu i puštaju korenje. Kod nas se desilo čak to da smo grane vrbe iskoristili kao za neki mini plastenik, jer su lako savitljive. I tako smo mi savili grane i poboli ih u zemlju, kako se to već i radi pri izradi plastenika, i nije prošlo neko vreme a naš ,,plastenik,, počeo da lista i pruža nove grane :)
Stvar je u tome da vrba ima sastojke koji se mogu iskoristiti u baštovanstvu.

    Recept:
    Uzmite vode koliko vam je potrebno da biste dobro zalili svoje tek posadjene reznice. U tu vodu sitno iseckajte grančice vrbe (nemojte da štedite vrbu) i pustite da to odstoji 24h. Posle ta 24h procedite tu vodu i zalijte sa njom reznice. Možda neće sve da se prime ali ste im svakako povećali šansu u tome.
    Ove godine ja sam to radila sa reznicama muškatli i od 4 reznice koliko sam ih želela zakoreniti, sve četiri su se primile.

    Srećno!!!!

                                                                                              Objavila Jojo2. PRIRODNI FUNGICID

      Kazu ljudi da treba da uradite sledeće. Uzmete par čenova belog luka i jako ih sitno iseckate pa pomešate sa vodom, potrudite se da koncentracija bude solidna :) Ostavite to da odstoji par dana na hladnom i mračnom mestu pa zatim procedite i isprskate biljke. 
     Ja sam ovo uradila i isprskala sve kućne biljke, čisto preventive radi, ne može da škodi kad je prirodno i moj utisak o tome jeste da čak i ako deluje ja ovo neću ponavljati, bar ne u kući. To toliko smrdi da ne možete ni da zamislite, ne samo što je beli luk u pitanju već što stajanjem u vodi postane još gore pa smrdi na dobro sagnjio beli luk. Fuj :P

Нема коментара:

Постави коментар