субота, 2. јун 2012.

KLEMATIS (Clematis)


   Klematis spada u grupu puzavica i u pitanju je višegodišnja biljka veoma otporna na zimu. Postoji jako mnogo vrsta Klematisa i svi imaju prekrasno cveće. Za njegovo penjanje potreban je oslonac oko koga će ova biljka da mota svoje listove i tako se veoma čvrsto drži.
    Klematis raste 2-4 m i cvetovi mu mogu biti veoma različite veličine.
   Ovo je listopadna biljka i uglavnom se veoma drastično orezuje u kasnu jesen. Što se tiče orezivanja, Klematisi se svrstavaju u tri grupe.
    U prvu grupu spadaju Klematisi koji se orezuju veoma malo, samo ono što je potrebno jer daju cvetove na starim, prošlogodišnjim granama.
    U drugu grupu spadaju Klematisi koji se orezuju na polovinu svoje visine jer cvetaju i na prošlogodišnjim granama a i na ovogodišnjim izbojcima.
    U treću grupu spadaju oni koji se orezuju na 20-30 cm od tla jer cvetaju samo na ovogodišnjim izbojcima.       Orezivanje Klematisa je veoma bitno jer se tako podstiče stvaranje novih korenovih pupoljaka i bokorastiji rast.
    Klematisi mogu da se sade na sve četiri strane sveta, takodje mogu da se sade i u saksije ali ta saksija treba da bude adekvatne veličine, znači, što veća - to bolje.
    Ono što je takodje poznato kod ove biljke jeste da voli da joj ,,glava,, bude na suncu a ,,noge,, u hladovini pa je pogodno u okolini Klematisa posaditi neke niske vrste koje će da mu obezbede tu hladovinu...

   Na narednim fotografijama ćemo da vam pokažemo vrste koje su trenutno kad nas u cvatu a posle u galeriji možete da vidite i ostale lepotice koje imamo :)





                                                                                        Objavila    Jojo


Нема коментара:

Постави коментар