четвртак, 7. јун 2012.

MUŠKATLE (Pelargonium)

    Muškatle su svima poznate. Postoji bezbroj boja ovog cveta, od klasične crvene pa do raznih šatiranih, od stojećih, polu-padajućih, pa do visećih vodopada.
   Muškatle se lako razmnožavaju i uzgajaju.
    U toku zime drže se na nešto hladnijem mestu i manje se zalivaju, u tom slučaju će izgubiti svoj lep žbunast rast ali to nije ništa strašno jer u proleće, kada prodje opasnost od mrazeva, iznose se napolje i drastično orezuju (može čak i na jednu trećinu ukupne visine) da bi mladim izbojcima ponovo postale žbunaste i bujne a ne izdžigljale u visinu.
    Da bi obezbedili novo i uvek bujno cvetanje bitno je da  uvek otkidamo precvetale cvetove i tako osvežavamo biljku.
    Jedan od osnovnih mitova o muškatlama jeste da vole jako sunčane pozicije. To nije istina, potvrdili su svi u našoj porodici. Ja već dve godine gajim muškatle na terasi na severnoj strani gde ni u jedno doba dana nema direktne sunčeve svetlosti već je uvek senka ali je svetlo, i one uspevaju odlično, uvek bujno cvetaju i ukrasuju žardinjere zajedno sa Begonijama. Prednost ove pozicije je što lišće ne gubi boju i uvek daje lep kontrast sa raznobojnim cvetovima. Moja mama ih drži u polusenci drveća gde im kroz redju krošnju drveća dopiru sunčevi zraci ali opet nema direktnog prženja i njima je fantastično.



Što se razmnožavanja tiče i to je jednostavno. Najbolje u proleće uzmete sa biljke koja vam se sviđa reznicu dužine 10 - tak cm. Uklonite donje listove a ostavite par gornjih (zavisno kakva vam je reznica) i sve te zglobove na kojima su bili listovi a koji su sad uklonjeni uronite u zemlju za cvece. Saksijice sa reznicama postavite u senku/polusenku i cekate dok ne vidite mlade izdanke. Kada vidite nove listiće znači da je biljka primljena.
    Saksije sa reznicama drzite u polusenci/senci da bi biljke bolje cuvale vlagu dok se ne prime. Kada se prime možete da ih prebacite na željeno mesto.
    Uživajte u lepom cvetu sve do u kasnu jesen...


                                                                                                 Objavila Jojo

Нема коментара:

Постави коментар